Kockduellen

Dagarna går och allt fler kockar, kockassistenter och finsmakare strömmar till. Idag fick vi höra att det inte bara är julgrytan som saknar väsentligt innehåll, också andra rätter har beretts bristfälligt. Under flera år till och med, även om det tycks vara speciellt under det senaste året som Cajsa Warg mentaliteten riktigt på allvar slagit genom. Man tager vad man haver… Eller tar man kanske bara det som man vill ta (eller ha)?

Å andra sidan borde vi kanske inte klaga, halvfabrikaten blir ju allt vanligare. Och snabbmaten. Vårt samhälle förändras och själva förväntas vi flexibelt anpassa oss till ett högt tempo i såväl arbets- som privatlivet. Vi ska inte bara arbeta snabbt utan också äta och leva i samma hastighet.

Kanske borde vi tacka kockarna istället för att ge dem bakläxa? Tacka dem för att de så duktigt gjort sitt bästa för att anpassa också lagstiftningen till samhällstempot (japp, inga grytor mer, nu talar jag klarspråk). Varför dra ut på något sånt? Tid är trots allt pengar. Och det är ju ändå mänskor som stiftar dessa lagar – då borde väl mänskorna i rimlighetens namn fritt kunna bestämma hur lagstiftandet ska gå till och lagarna utformas ?

Ja. Och nej. Eftersom lagarna stiftas inte bara av mänskor – utan mest av allt för mänskorLagarna utformas utgående från ett (i den bästa av världar) uttalat behov och har ett tydligt syfte. För att då få dem utformade på ett sånt sätt att de på ett gott sätt fyller detta syfte, så behövs den främsta lagen av dem alla: grundlagen.

Om man vill återgå till bildspråket så kan man antingen betrakta grundlagen som den hushållslärare jag hade i högstadiet: ytterst noggrann med ett ögonmått som inte var av denna världen (hon såg exakt vad som behövdes). Eller så kan man se den som kryddornas krydda: saltet. Oavsett hur man sist och slutligen väljer att göra, behövs egentligen båda. Men eftersom det börjar vara en tid sedan jag gick i högstadiet och min hushållslärare högst antagligen sedan länge är pensionerad,

så hoppas jag verkligen att någon i riksdagssalen står beredd med saltet imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s