Pudelns kärna

Har ni tänkt på hur många uttryck vi svänger oss med som egentligen är totalt obegripliga? Ta till exempel uttrycket: nu kommer vi äntligen till Pudelns kärnaJag menar  dom har väl inte kärnor? Och om dom verkligen skulle ha det – vad i hela friden har det att göra med saken? Och var någonstans i den stackars pudeln finns i så fall kärnan? Varför skulle det vara bra att komma dit? Egentligen.

Ändå är det ovan nämnda uttryck som jag fastnar för, nu när vi inför nästa veckas fullmäktigemöte står och stampar i våra bås och väntar på att bli lössläppta. Pudelns kärna står nämligen för den verkliga innebörden av något, till skillnad från vad som syns på ytan. 

För er som inte känner till vad jag pratar om kan jag introducera problematiken med hjälp av två fiktiva kommuner, vi kan kalla dem Vasholm och Korsa. Vasholm och Korsa är grannar med varandra och har länge varit så. Ända sedan år 1973 då Vasholm bildades av ett antal andra fiktiva kommuner. Vasholm och Korsa är dessutom så underfundigt placerade att Vasholm omsluter Korsa.

Precis som med andra nära grannar så kivas Vasholm och Korsa med jämna mellanrum. Och tävlar om än det ena och än det andra. Ni som har syskon vet mycket väl vad jag talar om: ibland vill man ta poäng medan man andra gånger älskar varandra över allt annat. Hugg och slag blandas med kramar när man sida vid sida försöker ta sig fram här i världen.

Förhållandet är alltså komplicerat. Ytterligare utmanas förhållandet av att kommunerna råkar vara placerade i det lilla landet Suomland. Ett land som under de senaste åren har kämpat med sin ekonomi och därmed försökt arbeta för större strukturer och enheter, genom att driva på en i deras tycke nytänkande och nödvändig reform: SNOTE. Och som inte det skulle vara nog kämpar Suomland med sina grundläggande humanistiska värderingar. Det finns många i Suomland som har svårt att umgås med andra, som helst skulle vilja vara ensamma. Som inte ens gillar de som talar det andra inhemska språket: nästansuomska.

Vasholm och Korsa har hela tiden på bästa sätt försökt anpassa sig till världen och tiden, var och en på sitt sätt. Korsa som är en stad riktar blickarna utåt och kör hårt i en strävan mot att bli större, starkare och mer intressant för omvärlden. Vasholm som är en landsortskommun väljer en något annan strategi och väljer att först se inåt och sina egna strukturer för att se var man landar innan SNOTE dimper ner.

Under årens lopp har man vid tillfällen, antingen i Korsa eller Vasholm, kastat fram tanken ”men tänk om vi skulle slå oss ihop?” Fatta vad vi skulle kunna göra då! Med jämna mellanrum har ändå antingen Korsaborna eller Vasholmarna sagt: nja, kanske inte. Men bara för någon månad sedan tog det fart riktigt ordentligt, nu är en stor del av Vasholmarna på gång: de vill testa! Medan några fortsättningsvis vill vänta in den vacklande omvärlden.

Och här är vi nu, precis som det slog mig nyss: i pudelns kärna.

Fortsättningsvis vill Korsa och Vasholm anpassa sig till omvärlden. Båda kommunerna vill trygga sin existens. Eller egentligen mer än det – båda kommunerna vill vidare mot framtiden. Men i Vasholm kommer man helt enkelt inte överens hur man ska gå tillväga för att göra det. De som vill testa hur det skulle funka med större muskler vill bjuda in sig till grannens vardagsrum för att kolla läget. Direkt. De som är mer avvaktande så vill antingen stanna hemma utan att gå till byss eller så vill de ha litet mer på fötterna innan de hoppar i duschen och byter kläder.

För mig är nu pudelns kärna – och kom ihåg, detta är en fiktiv berättelse – att Vasholmarna pratar om skilda saker. Att man måste våga skilja på begreppen och inte blanda in för mycket. Att komma ihåg att man kan diskutera och förhandla utan att för den skull köpa något.

Pudelns kärna är också att Vasholmarna borde ges möjlighet att i sitt helmäktige (ett av deras styrande organ heter så) rita upp en karta över vad de vill och behöver ta med sig när de modigt knallar iväg över gränsen till Korsa. Annars är det inte schysst mot varken Vasholm eller Korsa. De som vill knalla iväg redan idag måste kunna säga hur de tänker sig att man ska arbeta tillsammans för att skapa det som är så viktigt för dem. De som kanske vill vänta en vecka eller två, måste kunna säga hur de vill hjälpa till att trygga allt det som de tycker är så bra med Vasholm. Och när man är sams så långt, kan man sedan tillsammans måla upp en bild av hur Vasholm och Korsa skulle kunna byggas upp och fungera. Eftersom Korsa är klokt så kommer man garanterat att göra detsamma på sitt håll. Det vill säga om Korsa den här gången riktigt på riktigt vill bli mer än pseudosyskon med Vasholm.

Och om man när man ritat kartan i Vasholm ännu är överens om att knata iväg, så gör man det. Med väskan full av förslag, tankar och frågor. På det klara med vad man kanske inte vill kompromissa om. Vad som är viktigt för Vasholmarna. Men viktigast av allt: på det klara med vad Vasholm och Korsa skulle kunna göra tillsammans. Om det har säkert Korsa en hel del tankar också.

Och sen? Ja sen säger man: ja. Eller nej.

Snipp snapp snut – så var sagan slut.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s