Förgivettagande

”… det som utan att sägas ut förutsätts gälla som sant när ett yttrande görs”

Var har du servettlådan? frågade min syster för en tid sedan. Vi skulle äta middag hemma hos oss och medan jag fixade maten färdig skulle hon duka på bordet. Genast hon ställde sin fråga stötte vi på problem: nej, jag har ingen låda som jag specifikt tillägnat någon som helst samling av servetter. Och: skulle jag ha en sådan låda är jag inte så säker på att den skulle vara så där fruktansvärt välfylld. Här brukar vi nämligen köra på hushållspapper. Om vi riktigt vill lyxa till det så viker vi dem. På tvären.

Min syster tog alltså för givet att jag precis som hon är en sucker för vackra servetter och därför shoppar sådana närhelst jag slipper till. Antingen tänkte hon att vi funkar på samma sätt av den enkla orsaken att vi äger typ samma genuppsättning, eller så drog hon slutsatsen utgående från andra premisser.

På samma sätt ställde min sambo för något år sedan frågan: var har du knappburken? Han hade tappat en knapp ur sin skjorta och nu behövde han en ny. Och eftersom hans mamma alltid hade haft en knappburk fylld av udda knappar och hans mormor likaså – var det självklart att även hans future wife skulle äga en sådan. Tyvärr förhöll det sig så att jag aldrig kommit mig för att samla knappar på hög.

Men min man tog alltså för givet att jag funkar på samma sätt som hans mamma. Antingen för att jag är kvinna eller så drog han slutsatsen utgående från andra premisser.

För så gör vi många gånger, tror att andra funkar på ett visst sätt. Tror att vi kan förutse hur andra mänskor är, reagerar och beter sig eftersom det då känns som om vår värld blir mer förutsägbar och lättare att hantera. Vi tar för givet att om de mänskor vi möter bara har en servettlåda eller knappburk – sådär metaforiskt talat – är allt lugnt.

Men nu har dom ju väldigt sällan det och istället måste vi kanske klara oss med hushållspapper. Eller förbli knapplösa. Ändå är det vid de tillfällena som vi alla växer lite. När vi vågar inse att det egentligen är väldigt få saker i livet som är självklara.

Eller givna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s