VVS – Folkrörelse in the making

Under den senaste tiden har jag vid olika tillfällen blivit informerad om att ”det är sånt man får tåla”. Eller att ”det är sånt som följer med”. Och med de orden avses att om någon (typ jag) har gett sig in i lokalpolitiken så får man helt enkelt ta de ifrågasättanden, fula kommentarer och elaka omdömen som kommer med på köpet.

Det förstnämnda kan jag hålla med om, till och med konstatera att så måste det vara: åsikter och argument ska granskas och det måste man absolut tåla. När ingen längre ifrågasätter tillvaron, vad som sker och vem som yttrar vad och varför, får vi ett livlöst samhälle. Men att man skulle tvingas tåla fula kommentarer och elaka omdömen – det kommer jag aldrig att gå med på. Så behöver det inte vara och så ska det inte vara.

Ingen ska behöva utsättas för eller ta emot sådant. Varken förtroendevalda, tjänstemän, anställda eller kommunivånare. Inte heller äldre, yngre, pojkar, flickor, kvinnor eller män. Man ska inte behöva ta sånt om man jobbar som sjukskötare, socialarbetare, ingenjör eller lärare.

No way José. Vi äger alla rättigheten att bli sakligt bemötta.

MEN: det innebär då automatiskt att ingen heller ska uppfatta det som att de kan ta sig rätten att ge andra fula kommentarer och elaka omdömen. Precis på motsvarande sätt har vi alla en skyldighet att bemöta andra sakligt. Granska och ifrågasätta: ja. Men aldrig förminska eller förlöjliga. Vi har alla ett ansvar.

Därför har jag nu bestämt mig för att ta initiativet till en modern folkrörelse: VVS – Våga Vägra Skitsnack. Om ni betraktar logon (som speciellt tagits fram för ändamålet), ser ni att metaforen till och med håller! Först hade jag tänkt att ”S”:et skulle stå för spydigheter men på något vis kändes det inte alls lika talande och kraftfullt. Så småningom kommer logon att tryckas upp på t-shirts, buffar och bildekaler så att man enkelt kan visa var man står i frågan.

VVS

Mitt kortsiktiga mål är att skaran som kan och vill jobba för detta snabbt växer så att  det inom alla samhälleliga sektorer finns VVS-arbetare (så hade jag tänkt kalla oss) som inte accepterar att någon snackar skit om och till en själv – och heller aldrig snackar skit till eller om någon annan. Mitt långsiktiga mål är att vi årligen ska kunna utnämna Årets VVS-arbetare och att det ska bli en utmärkelse som man verkligen kämpar för att uppnå.

Även om jag är fullt övertygad om att vi alla i och med vår uppfostran har grunderna i VVS så att säga inom oss, kommer en manual att utarbetas. Manualen och logoförsett material kan inom kort beställas från hemsidan.

Ni är alla hjärtligt välkomna med!

 

2 reaktioner till “VVS – Folkrörelse in the making”

  1. Linda du har så huvudet på spiken! Jag har alltid avskytt uttrycket ” den som sig i leken ger den måste leken tåla”. Att vad fa… vem bestämmer det!? Varför ska det anses vara en mänsklig rättighet att få smutskasta andra? Varför ska det vara ok att för att du ställt upp som folkvald så ska du automatiskt agera skampåle för folks illamående. VVS – jag är med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s