Bilder är aldrig verkligheten…

Under de veckor som jag läste till min sluttentamen samlade jag på mig en hel del tänkvärt. I ärlighetens namn måste jag säga att en del av det jag läste gick mig förbi, en del av detsamma valde jag självmant att inte ta till mig, medan en del slutligen gick mig totalt över huvudet. Men! Där fanns otroligt mycket som var nästan plågsamt tilltalande.

Ett av de citat som starkast lämnade kvar hos mig var ord yttrade av den svenske fotografen Anders Petersen: Bilder är aldrig verkligheten – de är bilder av verkligheten. Den tanken gick mig rakt i hjärtat. Varför då? Jo vi lever i en tid av bloggande, Facebook, av Instagram och Twitter, för att bara nämna en bråkdel av de sociala medier som vi kan använda oss av. Och i dessa våra mikrobudskap ut till världen spelar bilden en ytterst stor roll. Dagligen matas vi av bild efter bild på harmoniska färggranna barn, effektiva karriärskvinnor och kreativa inredningsdetaljer. På kvinnor som glatt skrattande håller sjuttio bollar i luften medan de säger att det bara är en fråga om prioritering.

No shit! Prioritering? Men hur går det då om jag måste prioritera bort inredningsprylarna från Riviera Maison för att jag inte har råd? Den ekologiska maten för att ungen kräks när han ser den. OCH för att den ofta är dyrare att köpa. Men så dum jag är… Jag kan ju ODLA! Naturligtvis! Ut med jordfräsen bara och plöj upp ett semistort grönsaksland där mina färggranna barn lyckliga kan rensa ogräs tillsammans med mig. Sen så Instar jag hela den idylliska härligheten och gnider in den i ögonen på de stackars satar som inte har råd. Inte har ork. På de som ägnar vardagen åt att överleva.

Men herregud! Nu gnäller jag ju. Usch så ofint av mig! Bäst att jag slutar här (utan bild – för mind you, Bilder är aldrig verkligheten – de är bilder av verkligheten).

/ Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s