Politisk satir

Jag vill tro att jag har humor, eller jag är ganska säker på att jag faktiskt har det. Om man som jag är tre äpplen hög varav ett äpple till största delen består av framtänder, så behöver man utveckla vissa karaktärsdrag som hjälper en genom livet. I det här fallet … humor.

Mest tycker jag om att skratta med andra, ofta skrattar jag åt mig själv men mer sällan åt andra. Naturligtvis kan jag dra på munnen åt dråpliga bilder av andra mänskor och ibland också bitande satir som skarpt fångar vissa skeenden eller särdrag hos offentliga personer, exempelvis så här (lånad bild):

Bildresultat för politisk satir

Ändå menar jag att det är en stor skillnad mellan den här bilden och flertalet av de bilder jag tyvärr sett på FB-sidan Pravda Korsholm. Den största skillnaden består kanske av att man bredvid den här bilden ser namnet på upphovsmannen. I ärlig satir uppger man sitt namn och står för det man gör. På sidan jag nämner finns varken namn på den som upprätthåller sidan eller dem som förser den med bilder.

Förutom anonymiteten skiljer sig den här bilden och bilderna på Pravda också åt på det sätt att alltför många bilder saknar den viktigaste ingrediensen: humor. Det ter sig som om målet inte är att lyfta fram samhällsfenomen och aktuella personer för att roa den som för tillfället betraktar bilden, utan att på riktigt förnedra och förminska den person man just då väljer att peka ut.

Sånt gör mig ledsen. Inte bara för dem som förlöjligas, utan även för de personer som ligger bakom. Hur litet måste det egna livet inte vara när det högsta nöjet är att såra andra? Speciellt ledsen blir jag när man hugger ner våra unga politiker. Smarta personer som redan har tagit ett större ansvar än vad många andra gör (eller är villiga att göra) i sin livstid. Personer som jobbar för att sätta sig in i komplexa frågor, som redan nu har förstått att världen inte är svartvit men ändå gett sig in i politiken för att de vill. För att de tror att de kan göra skillnad.

Vi säger ofta att unga inte vill engagera sig i samhällsdebatten och politiken. Men tror vi på riktigt att vi får fler unga motiverade genom att bete oss på det här sättet?

Jesses. Vuxna mänskor. Skäms nu helst lite.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s